Love me do Autumn Fair 6.10.2018 - Kaapelitehdas Helsinki

Vuoden suomalainen hääpukusuunnittelija 2017 on Irina Rogusina


Kuva Arto Jaatinen

Vuoden Suomalainen Hääpukusuunnittelija 2017 on Irina Rogusina!
Tiukan finaalin voiton vei pukuompelijamestari Irina Rogusina, joka luotsaa yritystään Pukuompelija Irina kotiateljeessaan Vantaalla. Irinan kisamallisto 'Kukkaisvalssi' on romanttinen ja elegantti, erittäin yhtenäinen kokonaisuus, joka monipuolisuudellaan takaa laajan ihailijakunnan ja hyvät kaupalliset edellytykset myös Suomen ulkopuolella. Tuomariston erityishuomion sai aivan ylivertainen tekninen osaaminen, vaikeiden ratkaisujen hieno toteuttaminen, sekä viimeistely ja pukujen täydellinen istuvuus. Hyvät materiaalivalinnat ja niiden mestarillinen käyttö kertovat Irinan kokemuksesta ja osaamisesta. Hänen puvuissaan näkyy hänen monipuolisuutensa, kykynsä hallita kokonaisuuksia, ja luoda kauniilla yksityiskohdilla puvuille persoonallisuutta.


Kuvat Arto Jaatinen

"Irina Rogusinan näyttävät kilpailupuvut istuivat mallien päällä aivan täydellisesti, ja hänen tekninen taituruutensa oli vailla vertaa. Omaleimaiset hääpuvut näyttävät löytäneen inspiraatiota samaan aikaan menneiltä epookeilta kuin Suomen kukkaniityiltä, ja Rogusinan löytämälle tyylille voi helposti ennustaa kiinnostusta myös eurooppalaisilla markkinoilla"
Häät-lehden päätoimittaja Sari Yli-Salomäki


Kuva Arto Jaatinen

Yleisesti ottaen tuomaroinnissa kiinnitettiin huomiota moniin asioihin, ja voittajan, sekä kunniamainittujen valinta oli monen asian summa. Päätökseen vaikutti pukujen designin ja toteutuksen lisäksi kilpailijoiden taustatiedot ja kirjalliset haastattelut, jotka tehtiin ennen kilpailua. Itse puvuissa kiinnitettiin huomiota käsityötaitoon/tekniseen toteutukseen, istuvuuteen, materiaaleihin ja niiden käyttöön, muotoiluun, designin ajankohtaisuuteen, innovatiivisuuteen ja kaupallisuuteen. Kaikissa kymmenessä finaalimallistossa oli pukuja, joista tuomaristo erityisesti piti, tai joissa oli kohtia tai ratkaisuja, jotka herättivät kysymyksiä. Kaikkien pukujen suhteen tuomaristo pyrki näkemään kokonaisuuden ja pukujen potentiaalin, sekä mahdollisuuden jatkokehittelyyn ja kilpailijan kyvyt siihen.

Kuvat Amanda Lehtola

Tuomaristo halusi noteerata myös kaksi muuta suunnittelijaa kunniamaininnoin. Molemmat nuoret suunnittelijat osoittavat hienoa potentiaalia ja omaavat taidon suunnitella persoonallisia, innovatiivisia morsiuspukuja, joilla on tulevaisuutta menestyä myös kaupallisesti.

Ira Kostoulaksen mallisto oli yhtenäinen, raikas tuulahdus freesiä ajattelua, ja samalla klassisen linjakas. Erityiskiitos tuomaristolta myös housupuvusta! Ira suunnittelee ja valmistaa pukuja omassa ompelimossaan Ateljee Herassa Espoossa. Iran sukujuuret sekä Suomessa, että Kreikassa takaavat sen, että hänen puvuissaan näkyy kantajan sisäinen jumalatar.

Suvi Leinosen kilpailupuvut poikkesivat edellisvuoden mahtipontisista couture-puvuista, ja uudenlainen tyyli otettiin hyvin vastaan. Suunnittelijan persoonallinen kädenjälki näkyy mm. upeissa kirjonnoissa, joita Suvi on opetellut varta vasten kisapukuja varten. SuviMorsian on Leinosen oma hää- ja juhlapukujen tilaus- ja korjausompelimo Helsingissä, ja siellä Suvi suunnittelee tilauksesta niin klassisen kauniit, kuin rokkaavammatkin hääpuvut.


Kuvat Arto Jaatinen

Kuvat Amanda Lehtola

Palkinnot ja tuomaristo
Voittaja kantaa titteliä Vuoden Suomalainen Hääpukusuunnittelija 2017 - voittanut suunnittelija pääsee huhtikuussa 2018 esittelemään pukujaan Saksassa pidettäville Euroopan häämuotiviikoille, eli European Bridal Week -ammattilaismessuille, jossa valmistajat, sisäänostajat ja alan media kautta maailman kohtaavat. Voittajalla on ainutkertainen mahdollisuus päästä kutsuttuna ammattilaisten messuille esittelemään omaa brändiään ja osaamistaan, sekä verkostoitumaan koko maailman hää- ja juhla-alan ihmisten kanssa.

Lisäksi voittaja saa seuraavilta Love me do -häämessuilta 20.-21.1.2018 maksuttoman näytteilleasettajapaikan, näin voimme osaltamme tukea kotimaista osaamista ja käsityötä.

Ihanana yksityiskohtana, kilpailun yhteistyökumppani, amoriini.comin Juhlaoppaan tuottaja Johanna Merinen löysi voittajalle sekä kunniamainituille lahjaksi antiikkiset hopeasormustimet. Ne ovat kauniisti kaiverretut, nostalgiset esineet, jotka näin Suomi 100 -vuonna hienosti muistuttavat myös pukuompelun kunniakkaasta historiasta Suomessa, ja tarinoista ompelijoista ennen meitä.

Tuomaristo koostui arvovaltaisesta raadista hää-, muoti- ja media-alan eri osaajia
Mukana tuomariston paneelissa istuvat European Bridal Weekin johtaja Andrew Lookman, Häät-lehden päätoimittaja Sari Yli-Salomäki, muoti- ja kulttuuritoimittaja Sami Sykkö, pukusuunnittelija ja ensimmäinen Vuoden Suomalainen Hääpukusuunnittelija -kilpailun voittaja Aurora Raiskinen, sekä Love me do:n toimitusjohtaja Nonna Sjöberg.

Finaalissa olivat mukana:
Terhi Löfman - Ateljee Aaria
Riikka Mellin - Boutique Minne
Anni Toivanen - Tinna Designs
Hanna Talsi - Ruoste Design
Heidi Tuisku - Ateljé Tuhkimotarina
Katariina Tuttavainen - Ilmatar  Corsetry & Couture
Ira Kostoulas - Atelje Hera
Suvi Leinonen - SuviMorsian
Irina Rogusina - Pukuompelija Irina
Katariina Karppinen - Morsiusateljee Katariina


Kuvat Amanda Lehtola

Love me do onnittelee sydämellisesti Irina Rogusinaa, Ira Kostoulasia, Suvi Leinosta, sekä kaikkia finalisteja kovatasoisesta kilpailusta ja tehdystä kovasta työstä! Me odotamme innolla, kuinka nämä finalistien uudet mallistot otetaan vastaan, ja että pääsemme seuraamaan Irina Rogusinan matkaa Esseniin European Bridal Weekille.

Kiitos myös tuomaristolle mukana olosta, ja hienosta työstä paineen alla!

Seuraava Vuoden Suomalainen Hääpukusuunnittelija -kilpailu käydään Love me do -häätapahtumassa syksyllä 2018.

Kuvat Arto Jaatinen

Haastattelu- ja kuvamateriaalipyynnöt: Nonna Sjöberg 0458588222 tai hello(at)lovemedo.fi
Kiitos!