Love me do Autumn Fair 5.10.2019 - Kaapelitehdas Helsinki

Hotelli Lepolampi

5 vinkkiä stressittömiin häävalmisteluihin
– nämä asiat tekemällä pääset jo pitkälle

Häät ovat ihana ja odotettu tapahtuma, mutta todennäköisesti myös suurin tapahtuma jonka useimmat meistä järjestävät. Päätettäviä asioita on paljon vihkimisestä hääleikkeihin ja on vain luonnollista, että järjestelyt jossain vaiheessa voivat tuntua ylivoimaisilta.

Olen järjestänyt useita häitä, omani mukaan lukien, ja kokemukseni mukaan häihinkin pätee osuvasti sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Tekemällä muutaman fiksun valinnan alussa säästyt paljolta viime hetken stressiltä ja vältät kuuluisat bridezilla-hetket. Tässä viisi parasta vinkkiäni:

1. Mieti häiden konsepti ja ajoitus

Haluatko perinteiset kirkkohäät vai vihkimisen hääpaikalla? Oletko kesähäiden vankka kannattaja vai mietitkö tunnelmallisia syys- tai talvihäitä? Häiden konsepti muodostaa raamin juhlille sekä juhlapaikoille. Kesä on Suomessa edelleen kirkkaasti suosituin hääsesonki ja siksi kesähäiden valmistelut kannattaa aloittaa vuotta–puoltatoista aikaisemmin. On ilahduttavaa nähdä myös kevään, syksyn ja talven kasvattavat suosiotaan hääparien keskuudessa: näissä vuodenajoissa on aivan oma mieleenpainuva tunnelmansa ja häävieraat ovat tyypillisesti ilahtuneita saadessaan ohjelmaa kesän ulkopuolelle. Kirkko hieman sijainnista riippuen saattaa myös vaatia aikaista varaamista. Osalla juhlapaikoista löytyy sopivia vihkipaikkoja paikan päällä.

2. Valitse juhlapaikka huolella

Juhlapaikan valinta on suurin yksittäinen järjestelyiden määrään vaikuttava tekijä. Kannattaa valita paikka, joka vastaa omaa visiota ja on mahdollisimman valmis juhlatilana sekä järjestelyiden kannalta. Romanttinen lato saattaa tilana vaikuttaa juuri siltä, miltä haluat. Mutta jos tilasta puuttuu kalusteita, tekniikkaa, astiasto, henkilökuntaa yms., tulee järjestelyistä kaikkea muuta kuin helpot ja kustannukset nousevat helposti. Hyvät julkiset liikenneyhteydet ja/tai mahdollisuus yöpyä paikan päällä poistavat tarpeen järjestää vieraille erillistä kuljetusta. Kannattaa myös varmistaa, että kirkon tai juhlapaikan lähettyvillä on kauniita kuvauspaikkoja.

3. Suunnittele ruoka- ja juomatarjoilut

Hyvä ruoka- ja juoma nostavat juhlien tunnelman kattoon, joten niihin kannattaa panostaa. Ravintolassa järjestelyt sujuvat tyypillisesti kätevästi, mutta kannattaa ehdottomasti jutella toiveenne läpi vielä mahdollisten juhlapaikkojen kanssa. Jos juhlapaikka on vuokrattava muu tila, valitse paikalle sopiva catering ja mieti astiatarpeet, siivous ja roskahuolto, valmistelu- ja tarjoilu henkilökunta sekä esimerkiksi tarvitaanko järjestyksenvalvojaa myöhemmin illalla. Ruoat ja juomat saattavat myös vaatia lisää jäähdytystilaa. Moni miettii juhlapaikaksi tilaa, johon saa tuoda omat alkoholit kustannussyistä. Ennen päätöksentekoa, kannattaa kuitenkin verrata todellista kustannusta, sillä vaikka alkoholin lasihinnat ovat omakustannushintaa korkeammat, ruoan- ja juomat hintaan sisältyy tyypillisest kaikki edellä mainitut erät. Moni hääpari on yllättynyt ravintolan ollessa itse asiassa halvempi vaihtoehto. Ravintolan kanssa juomapolitiikasta voi myös etukäteen sopia selvästi: mitkä juomat hääpari tarjoaa vierailleen ja milloin baari aukeaa.

4. Varaa bändi / DJ

Musiikki on tärkeä tunnelmankohottaja. Miettikää, onko teidän näköisissänne häissä bändi vaiko kenties DJ. Halutaanko muuta ohjelmaa kuten laulajia kirkkoon? Ole yhteydessä kiinnostaviin artisteihin ja varmista pääsevätkö he paikalle teidän hääpäivänänne. Tämä on hyvä tehdä hyvissä ajoin, erityisesti jos häät ovat kesällä tai muuhun perinteiseen juhla-aikaan.

5. Päätä vieraslista ja lähetä kutsut

Mikä on kutsuttavien sukulaisten ja ystävien suhde? Juhlitaanko juhlat aikuisten kesken vai ovatko pienemmätkin vieraat tervetulleita? Suunnitelkaa lista yhdessä tulevan puolisosi kanssa ja miettikää yhteiset perustelut mahdollisia kysymyksiä varten. Äitiä, kaasoja, mummeja ja kummeja ei välttämättä kannata osallistaa prosessiin jos haluat välttää ylimääräiset harmaat hiukset.

Kun vieraslista on kasassa, lähetä kutsut. Ylimääräisen työmäärän välttämiseksi sisällytä kaikki tarvittava info samaan kutsuun (aika-, paikka, allergiat, muistamiset, majoitus jne). Kerro miten ja minne ilmoittaudutaan sekä mitä lisäinfoa kaipaatte vierailta häiden sujuviin järjestelyihin. Erillisen hääsähköpostin perustamisen on kätevää, koska tällöin saat kaikki tiedot samaan paikkaan sekä kerättyä toimivat sähköpostiosoitteet kaikilta osallistujilta. Näin mahdollinen viimehetken viestintäkin sujuu näppärästi sähköpostilla. Toinen kätevä tapa on ilmoittautumislomakkeen tekeminen sopivalla ilmaiskyselyohjelmalla, jolloin kaikki tiedot saa suoraan Exceliin ilman manuaalisia välivaiheita.

Nauti häiden odotuksesta

Nämä viisi asiaa suunnittelemalla ja tarvittavat varaukset tekemällä olet jo hyvin pitkällä häävalmisteluittesi kanssa! Toki pienempiä asioita tulee eteen – erityisesti häiden lähestyessä – ja jokaisella on muutama muu itselleen erittäin tärkeä asia. Uskaltaisin kuitenkin luvata, että tällä check-listillä pääset pitkälle ja voit huoletta keskittyä tärkeimpään eli tulevien häiden fiilistelyyn yhdessä puolisosi kanssa!

Natalia Schrey, Hotelli Lepolampi

Vietä unelmiesi häät Hotelli Lepolammella. Hotellin viihtyisä ja tunnelmallinen juhlatila tarjoaa upeat puitteet juhliisi Espoossa, Nuuksion kansallispuiston vieressä. Juhlatiloista on kauniit näkymät kirkasvetiselle lammelle ja ravintolan edessä avautuu suuri ja vehreä pihamaa terassialueineen. Järjestämme häät hääparin toiveiden mukaisesti. Meiltä voit varata käyttöösi myös rantasaunan, paljun ja hääauton. Vieraat voivat yöpyä hotellilla ja juhlat jatkuvat aamulla runsaan aamiaisen merkeissä.
lepolampi.fi
facebook