Love me do Autumn Fair 5.10.2019 - Kaapelitehdas Helsinki

Sulhanen sanoo tahdon!

Morsiamen tyyli on yksi keskeisimmistä osista hääjuhlaa. Miksi sulhon pukeutumisesta kohistaan niin vähän? Nykyään miesten juhlapukeutuminen on aiempaa vapaampaa, vaihtoehtoja on paljon ja trendejä riittää seurattavaksi. Aihetta kohinaan kyllä on!

Valmistautuminen

Häihin valmistautuvan sulhasen on hyvä hyvissä ajoin miettiä minkälaisessa häätyylissä tuntee itsensä kotoisaksi. Hääpuvun voi vuokrata, tai vaikka teettää mittatilaustyönä esimerkiksi Manschettilla. Hius- ja partatyyli kannattaa miettiä reilusti etukäteen, etenkin jos on aikeissa kasvattaa niihin lisää pituutta. Parran ja hiusten muotoiluun varataan aika luottoparturilta, sekin rauhassa etukäteen. H-hetkeä edeltävänä iltana ja aamuna huolehditaan siitä että kynnet ovat siistit ja iho (etenkin kasvot ja kädet) kosteutettu. Älä vieroksu kasvonaamioita, kosteusvoiteita ja huulirasvoja - ainakaan hääpäivänäsi! 

Pukumiehiä

Perinteisen frakin ja smokin rinnalla hyvin istuva ja asusteilla juhlistettu tumma puku on nostanut viime vuosina suosiotaan. Vapaampana ja rennompana vaihtoehtona se onkin helppo asusteilla koostaa halutuksi, omaan persoonalliseen tyyliin sopivaksi kokonaisuudeksi. Moni sulho lisää pukuun juhlavuutta esimerkiksi liivin avulla.

Puvussa voi olla rohkeasti myös tekstuuria ja/tai väriä. Mustaa tyylikkäämpi tummissa puvuissa on usein tumma harmaa tai tumman sininen. Myös keskiharmaa ja aidon sininen ovat värivaihtoehtoina tätä päivää. Sulhanen voi myös olla se, joka pukeutuu valkoiseen - joko morsiamen puvun ohella tai hänen sijastaan!

 

Salskea saketti on suosittu ja monipuolinen vaihtoehto sulhaselle. Sitä käytetään yleensä päiväjuhlissa, mutta hääjuhla on poikkeus, joka vahvistaa säännön. Saketit ovat useimmiten harmaita tai mustia ja niiden kanssa käytetään pukuliiviä ja kaulassa huivimaista plastronia.

Pitkätakkinen, etikettisäännöistä vapaa bonjour-puku antaa hyvin vapauksia personoituihin valintoihin puvun kankaissa, väreissä ja asusteissa. Bonjour-puvun valitsevan sulhasen kannattaakin tuoda ilolla omaa tyyliä esiin!

  

Asusteilla asentoon!

Erilaiset asusteet ovat helpoin tapa tuoda omaa persoonaa esiin juhlatyylissä. Sulhasen asusteista keskeisin on taskukukka eli viehe. Usein sen tyyli on samaa maata morsiuskimpun ja muiden hääkukkien kanssa. Vieheen sijaan (tai sen kanssa yhtäaikaa!) voi käyttää taskuliinaa. 

Entä mitä kaulaansa ripustaa? Klassiseen solmioon saa piristystä valitsemalla siihen rohkeasti väriä, kuviota tai tekstuuria. Solmiolle vaihtoehtoina on plastron ja solmuke eli rusetti. Rusetti onkin tyylikäs ja aina ajankohtainen valinta, ja niihin löytyy paljon persoonallisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Naskali Leather valmistaa käsityönä pukurusetteja käytetystä nahasta sekä nyrkkeilyhanskoista ja -säkeistä. Muotoilija Hermanni Vuorisalo puolestaan valmistaa ainutlaatuisia puisia SÖÖR-rusetteja.

Kengät

Perinteisesti frakin ja smokin kanssa käytetään kiiltäviä lakeerikenkiä, tumman puvun kanssa taas kiiltonahkakenkiä. Juhlakenkiä on saatavilla enimmäkseen mustina tai ruskean sävyissä. Myös harmaa ja valkoinen ovet hyviä vaihtoehtoja. Jos sydäntäsi puhuttelee perinteisestä poikkeava tyyli- ja värimaailma, niin antaa mennä vaan! Esimerkiksi punaiset kiiltonahkakengät - tai miksei tennaritkin - säväyttävät varmasti! Kenkiä vuokratessa menee helposti metsään - kannattaa siis suosiolla ostaa juhlakengät omaksi ja sisäänajaa ne rauhassa.

Bestman ja muu hääväki

Sulhasen tyyli sanelee juhlien pukukoodin - samaan aikaan kun naiset eivät perinteisesti saa pukeutua hääjuhlassa valkoiseen, myöskään sulhasen pukua ei saa juhlavuudessa ylittää. Bestmanilla on hieman vähemmän juhlava puku kuin sulhasella, tai jos he pukeutuvat yhteneväisiin pukuihin, ero tehdään asusteilla. Bestmanin rinnuksia koristaa myös perinteisesti viehe.

Arvon herrat - pukeutumisessa on tärkeintä löytää asu, jossa voi olla kuin kotonaan. Se saattaa olla rohkean räväkkä tyyli, tai klassinen upeus - kunhan sinä itse olet siinä kuin kala vedessä!

That's all, you go guys! ♥

Kuvat: Arto JaatinenMarissa TammisaloNaskali Leather & Hermanni Vuorisalo: SÖÖR

Pukutyylien linkit: Gasell GP